Siirry suoraan sisältöön

Ilmaista lakineuvontaa oikeudellisiin kysymyksiin

Ilmaista lakineuvontaa saa useilla paikkakunnilla

Tavanomainen arkikin voi joskus yllättää. Saatat tahtomattasi joutua tilanteeseen, jossa oikeudelliset neuvot ovat tarpeen. Kyseessä voi olla esimerkiksi erimielisyys vahingonteon korvauksista vakuutusyhtiön tai yksityishenkilön kanssa. Suomen asianajajaliitto järjestää useilla paikkakunnilla ilmaista lakineuvontaa maksuttoman päivystyspuhelimen välityksellä. Mikäli olet työntekijäjärjestön, työnantajajärjestön tai yrittäjäjärjestön jäsen, kannattaa myös tarkistaa, voisiko heiltä saada apua lakiasioihin. Useilla muillakin järjestöillä on tällaista palvelua. Maksutonta oikeudellista neuvontaa kannattaa hyödyntää aina, kun olet epävarma oikeudellisissa kysymyksissä.

Mistä saan ilmaista lakineuvontaa?

Päivittäiset oikeudelliset asiat ovat useimmille niin arkipäiväisiä, ettei niihin tarvitse erikseen kysyä neuvoa keneltäkään. Voit kuitenkin joutua arkielämässäkin tilanteeseen, jossa epäröit omia tai toisen henkilön oikeuksia tai velvollisuuksia kyseessä olevassa asiassa. Tuolloin on syytä tarkastella, mitä elämän osa-aluetta oikeudellinen pohdintasi koskee ja etsiä kyseisen aihealueen paras neuvonantaja. Se voi olla järjestö tai voit ottaa yhteyttä suoraan laki- tai asianajotoimistoonkin. Useimmat toimistot antavat ilmaista lakineuvontaa.

Lakipuhelin on puhelinpalvelu, johon soittamalla saat juridista neuvontaa viikon jokaisena päivänä. Linja on avoinna aamusta myöhäiseen iltaan ja voit esiintyä puhelimessa myös nimettömänä. Puhelut käsitellään luottamuksellisesti. Hinnoitteluperusteena on minuuttiveloitus eli hinta muodostuu puhelun keston perusteella. Kannattaa kuitenkin etukäteen miettiä, millaisiin kysymyksiin tarvitset vastauksia. Puheluihin vastaa suomalaisesta yliopistosta oikeustieteellisen loppututkinnon suorittanut henkilö.

Laki on sama kaikille

Oikeudelliset asiat eivät aina ole helppoja tai yksiselitteisiä, vaikka se maallikosta saattaisi siltä tuntua. Toisinaan selkeän oloinen tapahtuma tai asia saattaa näyttäytyä oikeudellisesta näkökulmasta hyvinkin haasteelliselta tai moniulotteiselta. Tällaisissa tilanteissa koulutettu ja ammattitaitoinen lakimies tai asianajaja pitää huolen sinun oikeudellisesta turvastasi ja toimii etusi mukaisesti.

Avainsanat: